i harmoni med haven

Sätten att äta och njuta av fisk är många – men för att vi ska kunna fortsätta dela med oss av vårt hantverk och vår matlagningskonst finns bara ett sätt. Att fiska, fånga och odla fisk i harmoni med haven.

Hållbarhet har alltid varit självklart för oss på Korshags. Vår verksamhet har vuxit upp och formats vid havet i Falkenberg. Och kanske är det vår kärlek till såväl saltstänkta vindar som havsmaten vi alltid haft som granne som får oss att driva transformationen mot en mer hållbar havsmatskategori.


Hantverk med ambitioner

  • Vi vill få fler att återupptäcka havsmat! Fisk och skaldjur som tagits upp i harmoni med haven lämnar ett lägre klimatavtryck än många andra proteinrika alternativ.

  • Vi vill leda vägen till en mer spårbar kategori! Vi jobbar genom hela kedjan för att möjliggöra transparens från fångst till filé.

  • Vi vill minska onödigt avfall och onödiga förpackningar! Vi tänker nytt för att förbättra produktionen.


Hantverk med ansvar

  • Vi använder bara ASC-certifierad eller KRAV-märkt, ekologisk lax. ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad havsmat. Märkningen garanterar att fisken produceras på ett ansvarsfullt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

  • Vi handlar endast av leverantörer som delar vår filosofi när det kommer till kvalitet, djurvälfärd och hållbarhet.


NÄSTA GENERATIONS FISK OCH SKALDJUR – UPPFÖDDA PÅ LAND 

Vi behöver nya sätt att föda upp havsmat på, och vi på Korshags vill leda vägen framåt. Därför är vi stolta över att exklusivt lansera både nästa generations lax och räka, uppfödda på land. Produkter som kompletterar övrigt sortiment med ytterligare hållbarhetsfokus.

Dessa produkter är inte hela lösningen – men dem är ett viktigt steg i rätt riktning.  

RÄKORNA

LÄS MER

Räkorna är uppfödda på land i Medina Del Campo i norra Spanien, hos Noray, den världsledande spanska räkpionjären. Bakgrunden till satsningen är den hållbarhetsproblematik som länge förknippats med konventionell odling av tropiska räkor. Odlade räkor har många fördelar jämfört med andra proteinslag, men den förknippas också med flera problem som t.ex. avskogning av mangroveskogar, utsläpp och övergödning, hög användning av kemikalier och antibiotika samt i många fall dåliga arbetsvillkor.

Den landbaserade uppfödningen innebär flera tydliga fördelar – för haven, för räkorna och för oss som älskar skaldjur:

• Lokalt uppfödda i Europa – fullt spårbara och i linje med miljö- & livsmedelsregler i EU

• Uppfödda i ett slutet & kontrollerat system – ingen påverkan på kringliggande marina ekosystem

• Utan tillsatser – uppfödda helt utan tillsatser, kemikalier & antibiotika

• Minskade utsläpp – kortare transport vs konventionellt odlade räkor i exempelvis Asien

• Exceptionell ”Sushi grade” kvalitet & smak – säljs idag på Michelinrestauranger i Europa

• Hög djurvälfärd – Den kontrollerade miljön och fina vattenkvaliteten minimerar risken för sjukdomar under uppfödningen vilket gör att räkorna får växa sig stora ifred med minimal hantering..

Från och med 8e september serveras räkan exklusivt på alla Urban Delis restauranger, bland annat som en “Prawn cocktail” och som en del av en “Seafood platter”.

LAXEN

LÄS MER

Denna lax är uppfödd hos Salmon Evolution i Hustadvika på norska västkusten och sedan färskförädlad för hand i Falkenberg utan tillsatser. Vi introducerar initialt två produkter med Salmon Evolutions exklusiva råvara i begränsad utgåva, kallrökt och gravad skivad lax. Dessa hittar man exklusivt hos Mathem.

Den landbaserade uppfödningen innebär flera tydliga fördelar – för haven, för laxen och för oss som älskar god havsmat:

Låter haven vila - Laxen föds upp på land i anslutning till havet och simmar i filtrerat havsvatten. Det ger en optimerad vattenkvalitet och en kontrollerad miljö vilket gynnar den biologiska mångfalden då man undviker att lax ”rymmer” och stör de vilda fiskbestånden och lokala ekosystemen. Den kontrollerade miljön gör också att man kan ta tillvara på spillet som används som biogas och gödsel på lokala gårdar.  

Bättre djurvälfärd – Den kontrollerade miljö och fina vattenkvaliteten minimerar sjukdomar under uppfödningen vilket gör att laxen får växa sig stor ifred utan för mycket hantering.  

Förstklassig smak – Lax som mår bra smakar bra! Vi vågar lova att smaken på vår lax står i en klass för sig. Upptäck några smarriga recept här