LÅT OSS PRESENTERA

NÄSTA GENERATIONS RÄKA

I HARMONI MED HAVEN

Sätten att äta och njuta av fisk och skaldjur är många – men för att vi ska kunna fortsätta dela med oss av vårt hantverk och vår matlagningskonst finns bara ett sätt. Att fiska, fånga och odla fisk och skaldjur i harmoni med haven. Nu är vi stolta att lansera nästa generations räka från Noray, den världsledande spanska räkpionjären med vår exklusiva partner Urban Deli.

NÄSTA GENERATIONS RÄKA – UPPFÖDD PÅ LAND 

 

Bakgrunden till satsningen är den omfattande hållbarhetsproblematik som länge förknippats med konventionell odling av tropiska räkor. Den intensiva odlingen i känsliga kustekosystem har ofta lett till avskogning av mangroveskogar, utsläpp och övergödning, hög användning av kemikalier och antibiotika samt i många fall dåliga arbetsvillkor.

Vad är är nästa generations räka?

Det är räkor uppfödda på land i Medina Del Campo i norra Spanien i ett slutet system där vattnet filtreras och återanvänds. Räkan är helt fri från tillsatser och antibiotika, och levereras i så kallad ”sushi grade” kvalitet. Detta utgör ett konkret alternativ till de stora hållbarhetsutmaningarna kopplat till konventionella tropiska räkor – utan att kompromissa med smak, hälsa, kvalitet eller tillgänglighet.

Den landbaserade uppfödningen innebär flera tydliga fördelar – för haven, för räkorna och för oss som älskar skaldjur:

Lokalt uppfödda i Europa: fullt spårbara och i linje med miljö- & livsmedelsregler i EU

Uppfödda i ett slutet & kontrollerat system: ingen påverkan på kringliggande marina ekosystem

Utan tillsatser: uppfödda helt utan tillsatser, kemikalier & antibiotika

Minskade utsläpp: kortare transport vs konventionellt odlade räkor i e.g. Asien

Exceptionell ”Sushi grade” kvalitet & smak: säljs idag på Michelinrestauranger i Europa

Hög djurvälfärd: Den kontrollerade miljön och fina vattenkvaliteten minimerar risken för sjukdomar under uppfödningen vilket gör att räkorna får växa sig stora ifred med minimal hantering.

Vart hittar man räkorna?

Från och med 8e september serveras räkan exklusivt på alla Urban Delis restauranger, bland annat som en “Prawn cocktail” med egen kocklagad cocktailsås som tillbehör och som en del av en “Seafood platter”.

“Vi vill alltid erbjuda våra gäster det bästa från havet och framtiden. Tillsammans med Korshags tar vi nu ytterligare ett viktigt steg mot mer hållbar och klimatsmart sjömat, utan att kompromissa med kvalitet eller smak.”

- Sara Kokk, Kreativ projektledare på Urban Deli

”Det är en grym råvara, en riktig premiumprodukt. En av dom godaste räkor jag ätit”

 - Gustav Hugo, köksmästare på Urban Deli Sveavägen

Våra mål kopplade till hållbarhet

  • Få fler att återupptäcka havsmat! Fisk och skaldjur som tagits upp i harmoni med haven lämnar ett lägre klimatavtryck än många andra proteinrika alternativ.

  • Leda vägen till en mer spårbar kategori! Vi jobbar genom hela kedjan för att möjliggöra transparens från fångst till filé. Vi handlar endast av leverantörer som delar vår filosofi när det kommer till kvalitet, djurvälfärd och hållbarhet.

  • Mindre avfall och smartare förpackningar! Vi tänker nytt för att förbättra produktionen

  • Minskat CO2 avtryck och ökad biologisk mångfald! Vi strävar efter att minimera vårt CO2-avtryck och att bidra till att bevara den biologiska mångfalden i de marina ekosystemen.