Vietnamesiska vårrullar med sojadipp

Våra utvalda recept

Vietnamesiska vårrullar med sojadipp

4-20 personer 45 minuter Medel Skriv ut

Ett enkelt recept på riktigt goda vårrullar. Variera dem genom att byta ut den rimmade laxen mot pinfärsk lax eller färska räkor.

Receptet ger 20 st små rullar. Serverar du som en mellanrätt räcker de till 4 personer och på buffé till 15-20 personer.

Istället för fredagstacon: Servera alla ingredienserna i skålar på bordet. Låt koriander, basilika och romansallad stå kvar i sina egna krukor, placerade i fina ytterkrukor. Ett vattenbad till rispapperna i en vacker skål, så tar alla av sina egna favorit ingredienser till sina rullar.

Ingredienser

  • 20 st rispapper
  • 0,5 paket glasnudlar
  • 300 g rimmad lax från Korshags eller 250 g pinfärsk lax eller 200 g skalade räkor. Väljer du rimmad eller pinfärsk lax som ingrediens så skär du den i 20 st avlånga stavar som är ca 8 cm långa
  • 0,5 ananas, i 20 stavar
  • 0,5 gurka, i 20 stavar
  • 1 rödlök, i båtar
  • Romansallad, 20 små blad
  • 1 kruka koriander, eller basilika
  • 2 dl rostad lök
  • 1 dl jordnötter, hackade

Sojadippsås

  • 6 msk kikkomansoja
  • 3 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 tsk sesamolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 5 cm av en purjolök
  • 1 tsk röd chili

Gör så här

  1. Koka glasnudlarna enligt anvisning på paketet.
  2. Gör sojadippen. Finhacka purjolöken och chili. Riv vitlöken. Blanda ihop med kikkoman, socker, vitvinsvinäger & sesamoljan. Häll upp i en skål.
  3. Skär ner ananasen och gurkan i stavar. Skär rödlöken i båtar. Hacka jordnötterna. Väljer du rimmad eller pinfärsk lax som ingrediens så skär du den i 20 st avlånga stavar som är ca 8 cm långa. Väljer du istället att fylla vårrullarna med räkor så låter du dessa vara hela.
  4. Blöt ett rispapper. Lägg lite av de olika fyllningarna på varje, och rulla ihop till ett paket. Servera med dippen vid sidan om. Klart att servera!

Tips från köket!

Rispapper: Doppa rispappret försiktigt i vattnet. Fukta gärna bänken du arbetar på så fastnar inte rispappret lika lätt. Om du har ett bakunderlägg i silikon så använd det.