Lax med fänkålsallad, morotspuré & parmesancrème
Genom presentationen av maten bestämmer du vilken stämning du vill ha på bjudningen. Klassisk finmiddag eller avslappnat trädgårdsmingel? Maten kan vara densamma, men upplägget skiljer.
Denna rätt upplevs som enklare om den serveras som en liten buffé i skålar där gästerna själv plockar till sig. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.
Ingredienser
- 300 g kallrökt lax i bit från Korshags
- Vattenkrasse, att garnera med
Morotspuré
- 300 g morot
- 20 g smör
- 1 nypa salt
Parmesancrème
- 3 äggulor
- 25 g smör
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl fint riven parmesanost
- 1 nypa salt
Fänkålsallad
- 1 fänkål
- 2 msk citronsaft
- 2 msk olivolja
Gör så här
- Morotspuré: Koka morot mjuk i lite vatten. Häll av vattnet och mixa med smör. Smaka av med salt. Lägg i spritspåse och kyl.
- Ägg- och parmesancrème: Vispa äggula, smör och grädde i liten kastrull på svag värme tills krämen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vänd ner den rivna parmesanosten. Smaka av med salt. Lägg i spritspåse och kyl.
- Fänkålsallad: Skiva fänkål tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten. Häll av vattnet och vänd fänkålen i citronsaft och olja. Om det finns ”dill” på fänkålen, hacka ner även den och ta med. Smaka av med salt.
- Skiva laxen i 12 skivor (3 skivor/person, blir ca centimetertjocka skivor).
- Montering: Välj om du vill lägga upp i rund ring eller rakt på tallriken. Utgå ifrån tre laxskivor per tallrik och bygg sedan på med tre fänkålshögar. Spritsa tre toppar med ägg- och parmesancrème och tre toppar med morotspuré. Fyll ut ev. tomrum med vattenkrassen.