Krämig potatissoppa med citronlax

Våra utvalda recept

Krämig potatissoppa med citronlax

4 personer 20 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 250 g Korshags citronpepparkryddade lax (går lika bra med annan smak!)
  • 5 stora mjöliga potatisar
  • ½ purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • 2 små kvistar timjan
  • Ev. god olivolja till servering

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skölj purjolöken och strimla. 
  2. Fräs potatis och purjolök i lite smör i en stor gryta tills löken blivit mjuk. Slå på vinet och låt koka upp.
  3. Tillsätt buljong och grädde. Krydda med salt och peppar samt lite repad timjan. Låt koka upp på svag värme. Koka tills potatisen är helt mjuk och mixa därefter soppan slät. Tillsätt ev. mer buljong om soppan är för tjock och smaka av.
  4. Servera genast med citronpepparkryddad varmrökt lax bruten i bitar samt ev. lite mer timjan som dekoration och god olivolja.

Tips från köket!

Soppan går utmärkt att förbereda, men ev. behöver du späda med mer buljong när du värmer upp den.
Den blir extra skummig och fin om du mixar den på nytt direkt innan servering.