Kokt lax, ärtrisotto & krassemajo

Våra utvalda recept

Kokt lax, ärtrisotto & krassemajo

4 personer 60 minuter Medel Skriv ut

Ingredienser

  • 500 g Korshags kokta lax
  • 1 gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 3 dl carnaroliris

  • 3 dl torrt och oekat vitt vin
  • ca 15 dl hönsbuljong
  • 3 dl finriven parmesan + till servering
  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 kruka mynta, hackad
  • salt och svartpeppar
  • Ärtskott till dekoration

Krassedressing

  • 1 äggula
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1,5 dl rapsolja
  • ½ tsk pressad citronsaft
  • Salt och peppar
  • 25 g finriven parmesan
  • 1 ask krasse
  • 1-2 msk grädde

  Gör så här

  1. Dressing: Vispa äggula, senap samt finhackad krasse och vitlök. Tillsätt oljan droppvis, sen i en stråle under tiden som du mixar/vispar kraftigt. Tillsätt parmesan och grädde. Smaka av med salt, svartpapper och pressad citronsaft. Ställ åt sidan.
  2. Risotto: Skala och strimla lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök tills löken är mjuk. Tillsätt ris. Låt fräsa några minuter under omrörning. Häll i vinet och låt det koka in på svag värme. Rör om då och då. Tillsätt lite buljong. Låt koka in på fortsatt svag värme. Späd i omgångar med buljongen efterhand som vätskan kokar in. Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör kraftigt hela tiden tills riset är mjukt. Tillsätt ev. mer buljong.
  3. Rör ner ärtorna och låt dem blir varma. Rör ner hackad mynta och parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen för osten kommer att binda samman allt.  Låt stå i ca 2 minuter under lock innan servering.
  4. Servera risotton med kokt lax, krassedressing och mer parmesan. Toppa med ärtskott.

Tips från köket!

Kokt lax är godast om den serveras kylskåpskall.