Gravad lax med örtolja & parmesan

Våra utvalda recept

Gravad lax med örtolja & parmesan

10 personer 30 minuter Lätt Skriv ut

Perfekt mingelmat för festen eller som en delikat förrätt. Som mingelmat räcker receptet till 10 personer och som förrätt till 6 personer. Kombinerat med ett brytbröd blir det en mellanrätt som räcker till 4 personer.

Ingredienser                                                                          

  • 350 g gravad skivad lax från Korshags
  • Örtolja
  • Hyvlad Parmesanost

Örtolja

  • 1 knippe kruspersilja
  • 1 kruka timjan
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 krm salt
  • 0,5-1 tsk honung 

Gör så här

  1. Plocka persiljan och timjanen från stjälkarna (lägg undan några fina timjantoppskott till garnering).
  2. Blanda alla ingredienserna till örtoljan i en skål och mixa med stavmixer.
  3. Lägg upp laxen på ett vackert fat (buffé) eller tallrikar (för- eller mellanrätt).
  4. Droppa över lite örtolja och servera resten av örtoljan i en skål bredvid.
  5. Hyvla över parmesanost. Toppa med timjan och lite flingsalt.
  6. Servera genast.

Tips från köket!

Färskmalda kryddor ger betydligt mer smak.