Fläderblomsgravad lax, äpple & pepparrot
4-10 personer
45+ minuter
Medel
Skriv ut
Här är ett härligt, somrigt recept med smaker från Halland!
Välj ut fina tallrikar att servera på och lägg lite extra tid och engagemang på själva monteringen så kommer du att briljera med denna rätt. Som mellanrätt är receptet beräknat till 4 personer, som förrätt 8 personer och buffé 10 personer.
Vill du förenkla receptet? Köp färdiggravad lax. Pensla i så fall laxen med fläderblomskoncentrat innan uppläggning.
Ingredienser
Lax (om du gravar själv)
- 400 gram färsk lax
- 2 msk salt
- 3 msk socker
- 1+0,5 dl koncentrat av fläderblomssaft
- 0,5 knippe dill
Morotspuré
- 300 gram morot
- 20 gram smör
- 1 krm salt
Blomkålspuré
- 1 liter blomkålsbuketter (ca 1 huvud)
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
Äppelchips
- 1 äpple
- 0,5 citron
- 0,5 msk florsocker
Äppel- & pepparrotsallad
- 1 äpple
- 1-2 tsk riven pepparrot
- 1 dl majonnäs
- 1 msk gräddfil
- 1 krm salt
Gör så här
- Bena laxen, men låt skinnet sitta kvar. Blanda salt och socker, gnid in i laxen. Häll över 1 dl flädersaft och strö över finhackad dill. Lägg med skinnsidan upp i en plastpåse eller form och grava i kylskåp 48 timmar. Alternativt köp färdiggravad lax från Korshags.
- Skiva ett helt äpple tunt på mandolin och lägg på baklåtsklädd plåt. Pressa citronen och pensla skivorna med den. Sikta florsockret över. Torka i ugn 80 grader ca 1,5 timma eller tills äppelskivorna känns torra.
- Koka morötterna mjuka. Mixa med smör och salt. Häll i spritspåse och kyl.
- Koka blomkål mjuk i grädden. Mixa och smaka av med salt. Häll i spritspåse och kyl.
- Gör äppelsalladen. Finstrimla äpplet och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med pepparroten efter eget tycke.
- Montera rätten på tallrikar. Skär laxen i skivor, doppa dem hastigt i 0,5 dl flädersaft (obs! har du köpt färdiggravad lax, pensla i så fall laxen med fläderblomskoncentrat innan uppläggning). Lägg äppelsalladen, spritsa toppar av morot och blomkålspurén. Toppa med äppelchipsen. Garnera gärna med dill eller krasse.