Premiumprodukter inom fisk och skaldjur

Vår syn på kvalitet

På Korshags drivs vi av en passion för godare mat från havet.

Korshags lax är hållbart odlad, pinfärsk och fulltrimmad. Vi färskröker laxen i Falkenberg och garanterar våra kunder minimalt svinn, längre hållbarhet och produkter som är mikrobiellt överlägsna. Vi satsar medvetet på hög kvalitet och har en stor kärlek till de små detaljerna som gör skillnad.


 

Lax

Hållbart odlad. All vår lax är ASC- eller ekologisk KRAV-märkt. Odlingarna är belägna i rent, friskt och djupt strömmande vatten vilket ger den absolut finaste laxen.

Färskrökt. Laxen levereras färsk till oss i Falkenberg inom 2 dygn efter upptagning ur havet utanför Norge.
Alt.: Lax som har varit fryst före rökning och gravning.

Pinfärsk (pre-rigor). Laxen fileas inom 3 tim efter att den är upptagen ur havet. Inom totalt max 6 tim är den upptagen, fileterad, putsad, packad och klar för leverans. Pre-rigor slaktning ställer höga krav på odlarens utrustning och bemanning och ger i gengäld en minst 2 dagar färskare lax vid leverans. Laxen har en fast och fin konsistens och är mikrobiellt överlägsen.
Alt.: Färsk lax men där tiden mellan slakt och filetering är längre, oftast inte ens samma dag. Fryst lax.

Fulltrimmad (D-trim). Laxfiléerna är renputsade och har t.ex. inga hinnor eller bukfett kvar. Däremot är skinnet kvar för att vi ska kunna säkerställa att fisken är frisk och välmående och att den inte är fångad under lekperioden. När man köper filead lax väljer man hur trimmad filén ska vara. Trimningsgraderna går från A till E-trim, där A-trim är den minst trimmade. En lax som är E-trimmad är fullt trimmad och skinnet är borttaget. Vi köper endast D-trim, dvs. fulltrimmad laxfilé med skinnet kvar. 
Alt.: Trimningsgrad A, B, C: Lax som inte är lika hårt trimmad som en D-trimmad/fulltrimmad, t.ex. kan hinnor och bukfett ("det vita") vara kvar på laxfilén. Filéer med trimningsgrad A, B eller C är billigare råvaror eftersom andelen kött per kilo är lägre och det blir mer svinn för konsumenten. 

Makrill

Vildfångad. Fångas på hösten, när fetthalten är rätt för rökning.

Handfilead. Mycket fina filéer. Utan mittben. Handfilead i Danmark.
Alternativ: Maskinfilead, s.k. ”Butterfly”, vilket innebär att makrillen fläks upp och att mittbenet är kvar. När mittbenet är kvar blir det en billigare produkt eftersom andelen kött per kilo är lägre och det blir mer svinn för konsumenten.

Enkelfryst. Vår makrill har bara varit fryst en gång.
Alternativ: Dubbelfryst eller fryst ännu fler gånger, t.ex. om den har skickats till Kina för att fileas där.