Hantering och tillagning av fiskprodukter

Hantering & tillagning

Hantering Laxar

Förvaring 

Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa.

Engelsk Smoke

Hållbarhet

En fisk i öppnad vakuumförpackning bör konsumeras inom 3 dagar. För exakt bäst före datum, läs på etiketten. Tänk på att det krävs en obruten kylkedja för att bäst före datum ska gälla.

Hantering Fenor

Tillagningstips

Portionsstorlek: Varmrökt laxfilé 100-150 g. Färsk laxfilé 150-200 g. Buffé 50 g. Salta måttligt: Rökta produkter har en viss sälta, så salta med måtta eller inte alls när du tillagar recept med rökt fisk. Rumstemperera: Låt smakerna i varmrökt och kallrökt lax komma fram mer genom att rumstemperera fisken. Ta ut laxen ur kylskåpet och förpackningen ca 30 min före måltiden för bästa resultat. Kokt och gravad lax smakar bäst kylskåpskall.

Hantering Varmrkt

Barnanpassning

Milda smaker: Kokt lax är en favorit hos många, precis som pasta med bitar av varmrökt eller kallrökt lax. Även varmrökt lax och laxpaj brukar uppskattas. Bra & enkla tillbehör: Pressad potatis, gröna ärtor, sockerärtor eller tunt hyvlad gurka. Tips för att få barnen att äta mer fisk: Laga och ät maten tillsammans. Lura inte barnen att de äter något annat. Använd fiskarnas riktiga namn. Köp fisk av bra kvalitet. Servera med färgglada tillbehör i olika skålar.