Frågor & svar - Korshags

Frågor & Svar

Sedan företagets start 1980 så sker all produktion lokalt i vår fabrik i Falkenberg, Halland.

Vi är måna om att uppfylla de regelverk som finns och månar om ett hållbart arbetssätt. Vi följer strikt livsmedelsverkets rekommendationer och lagstiftning.

Här kan ni se en film från fabriken!

Korshags produkter erbjuds via dagligvaruhandeln, e-handel, restauranggrossister och fiskhamnsgrossister. Våra kunder finns framför allt i Norden.

Dagligvaruhandeln: Våra produkter finns dels i hyllan för kylda varor, dels i de manuella delikatessdiskarna
- ICA
- Coop
- Hemköp
- Willys
Fråga gärna butikspersonalen om du inte hittar våra produkter i din favoritbutik!

E-handel:
- Mathem
- Ica online
- Coop online
- Hemköp online
- Willys online

Restauranggrossister, övriga grossister:
- Martin & Servera
- Menigo
- Kobia
- Specialiserade fiskåterförsäljare

Korshags erbjuder fisk och kompletterande såser av premiumkvalitet. Här kan du läsa mer om vår syn på kvalitet och vilka råvaror som våra produkter baseras på.

ASC: ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. ASC granskar odlingarna för att säkerställa att fisken produceras på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Korshags erbjuder ASC-märkt lax, dvs. hållbart odlad lax.

KRAV: KRAV är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. KRAV omfattar både vildfångad och odlad fisk och skaldjur. KRAV är en betydligt mer långtgående standard jämfört med ASC. I en KRAV-märkt produkt är t.ex. alla ingredienser (även kryddor) och förpackningsmaterial KRAV-märkt, men i en ASC-/MSC-märkt produkt är det bara fisken/skaldjuret som är ASC-/MSC-märkt. Korshags erbjuder KRAV-märkt ekologisk lax, dvs. hållbart odlad lax.

MSC: MSC är en internationell hållbarhetsmärkning för vildfångad fisk och skaldjur.

För en jämförelse mellan konventionellt odlad lax, ekologisk KRAV-märkt lax och ASC-märkt lax, klicka här.  

Korshags erbjuder fisk av premiumkvalitet. Vi värdesätter långa relationer med seriösa leverantörer som erbjuder en hög och jämn kvalitet. Råvaror av bästa kvalitet är det absolut främsta kravet vi ställer på våra leverantörer eftersom de bästa råvarorna är det som krävs för att kunna erbjuda premiumvaror. Det finns inga genvägar.

  • Laxen odlas i Norge. Vi köper alltid pinfärsk (pre-rigor slakt) och fulltrimmad (D-trim) lax som är ASC- eller ekologisk KRAV-märkt, dvs. hållbart odlad. Läs mer om odlad lax här, https://laxfakta.se/.
  • Makrillen fångas utanför Shetlandsöarna. Vi köper alltid makrill som fångas på hösten när fetthalten är rätt för rökning. Makrillen är enkelfryst och handfilead i Danmark. Stora, fina filéer utan mittben.
  • Regnbågslaxen odlas i Danmark. Vi köper alltid regnbågslax som ASC-märkt, dvs. hållbart odlad.

Här kan du läsa mer om vår syn på kvalitet och vilka råvaror som våra produkter baseras på.

Vi röker fisk med naturliga aromer

För att uppnå en riktigt god röksmak har vi valt att röka fisken med färskflisad halländsk alved och enbär, dvs. vi röker med helt naturliga aromer. Grunden till en perfekt, tjock rök är fuktig ved. För att alveden ska få en naturlig fuktighet så förvarar vi den ute på fabriksgården och flisar den varje vecka efter behov. Att alveden flisas färsk från stock gör att vi får ut maximalt av de aromer och smakämnen som finns naturligt i veden. Flisen blandas sen med enbär vilket ger den karaktäristiska goda Korshags-smaken.

Alveden är hållbart odlad på ett skogsbruk i Sibbarp, några mil från Falkenberg.

Alternativa sätt att röka fisk: Man kan köpa färdigflisad ved, vilket ger en torrare och mindre aromrik rök (det är som att jämföra nymalt kaffe med snabbkaffe). Det går även att röka fisk med konstgjorda rökaromer eller rökvätskor. 

Servering

  • Portionsstorlek: Varmrökt laxfilé 100-150 g. Färsk laxfilé 150-200 g. Buffé 50 g.
  • Salta måttligt: Rökta produkter har en viss sälta, så salta med måtta eller inte alls när du tillagar recept med rökt fisk. 
  • Rumstemperera: Låt smakerna i varmrökt och kallrökt lax komma fram mer genom att rumstemperera fisken. Ta ut laxen ur kylskåpet och förpackningen ca 30 min före måltiden för bästa resultat. Kokt och gravad lax smakar bäst kylskåpskall.

Barnanpassning

  • Milda smaker: Kokt lax är en favorit hos många, precis som pasta med bitar av varmrökt eller kallrökt lax. Även varmrökt lax och laxpaj brukar uppskattas.
  • Bra och enkla tillbehör: Pressad potatis, gröna ärtor, sockerärtor eller tunt hyvlad gurka.
  • Tips för att få barnen att äta mer fisk: Laga och ät maten tillsammans. Lura inte barnen att de äter något annat. Använd fiskarnas riktiga namn. Köp fisk av bra kvalitet. Servera med färgglada tillbehör i olika skålar.

Förvaring

  • Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. 
  • Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas in och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa.

Hållbarhet

  • En fisk i öppnad vakuumförpackning bör konsumeras inom 3 dagar. För exakt bäst före datum, läs på etiketten. Tänk på att det krävs en obruten kylkedja för att bäst före datum ska gälla.
  • Vakuumförpackning: Sorteras som plast
  • Plattan som skivad lax ligger på: Sorteras som kartong
  • Såsburk: Sorteras som plast

Dubbelfilé. En dubbelfilé innebär att två laxfiléer läggs på varandra och varmröks tillsammans. Lika saftig som en hel lax, men utan huvud och ben.

Gravad lax. Att grava lax är, precis som att rimma lax, en traditionell konserveringsmetod. Lax täcks med en blandning av salt, socker, dill och vitpeppar. Efter minst 48 timmar har laxen fått rätt smak och konsistens. Jämfört med rimmad lax har gravad lax lite mer smak då dill och vitpeppar tillsätts. På Korshags färskgravar vi laxen för hand enligt familjens originalrecept från 1940-talet.

Kallrökt. En kallrökt lax röks vid en lägre temperatur, men under betydligt längre tid än en varmrökt lax. Enligt Fiskbranschens Riksförbund/ Livsmedelsverket ska produktens kärntemperatur hållas under koaguleringstemperaturen, vilket vanligtvis innebär under 30 grader. På Korshags röker vi på ett gediget och traditionellt sätt och låter kärntemperaturen endast nå ca 15-20 grader vid kallrökning. Detta innebär att fisken tar till sig röken långsammare och processen tar ännu längre tid. Vi har valt att färskröka laxen med färskflisad halländsk alved och enbär.

Rimmad. Att rimma lax är, precis som att grava lax, en traditionell konserveringsmetod. Lax saltas och får sen mogna under ett dygn. Därefter tillsätts socker för rätt smak och konsistens. Jämfört med gravad lax är rimmad lax mer neutral i smaken eftersom den inte innehåller dill och vitpeppar. På Korshags färskrimmar vi laxen för hand.

Varmrökt. En varmrökt lax röks vid en högre temperatur, men under betydligt kortare tid än en kallrökt lax. Enligt Fiskbranschens Riksförbund/ Livsmedelsverket ska produktens kärntemperatur vara uppe i 63 grader i 30 minuter i varmrökningsprocessen. På Korshags har vi valt att färskröka laxen med färskflisad halländsk alved och enbär.

Lax och makrill är särskilt rik på: protein, omega 3-fetter, vitamin D, selen

Omega-3 är en så kallad livsnödvändig, essentiell, fettsyra. Kroppen kan inte tillverka den själv utan måste få i sig den via maten (till skillnad från de flesta andra fetter som bildas från kolhydrater och protein). Feta fiskar som lax, regnbågslax, sill och makrill är våra enda källor till de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Vill du lära dig mer om D-vitamin, läs här.

Livsmedelsverket rekommenderar både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorter, både mager och fet fisk. En portion motsvarar 100-150 gram fisk. Vill du veta mer om Livsmedelsverkets rekommendationer och näringsinnehåll, klicka här.

ASC: ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. ASC granskar odlingarna för att säkerställa att fisken produceras på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Korshags erbjuder ASC-märkt lax, dvs. hållbart odlad lax.

KRAV: KRAV är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. KRAV omfattar både vildfångad och odlad fisk och skaldjur. KRAV är en betydligt mer långtgående standard jämfört med ASC. I en KRAV-märkt produkt är t.ex. alla ingredienser (även kryddor) och förpackningsmaterial KRAV-märkt, men i en ASC-/MSC-märkt produkt är det bara fisken/skaldjuret som är ASC-/MSC-märkt. Korshags erbjuder KRAV-märkt ekologisk lax, dvs. hållbart odlad lax.

MSC: MSC är en internationell hållbarhetsmärkning för vildfångad fisk och skaldjur.

För en jämförelse mellan konventionellt odlad lax, ekologisk KRAV-märkt lax och ASC-märkt lax, klicka här.  

På Korshags strävar vi efter att driva vår verksamhet hållbart, vilket bland annat innebär:

  • Miljömärkt råvara: ASC-märkt lax, KRAV-märkt ekologisk lax
  • Fisken röks med hållbart odlad alved (FSC-certifierad)
  • El från vindkraft minskar vi koldioxidutsläppen med ca 600 ton/år
  • Övergången från naturgas till biogas minskar koldioxidutsläppen med ca 100 ton över en 1,5 års period
  • Vi nyttjar spillvärme från kyl- & frysaggregat till varmvattnet
  • Mångfald i fokus*: För oss är det viktigt att sammansättningen av våra medarbetare speglar samhället i stort. Vi är övertygade om att en mix av människor ger mer än om alla är stöpta i samma form. Vi tror att bättre beslut fattas som i sin tur ger bättre resultat och på sikt nöjdare kunder. Det får verksamheten att växa, viket skapar fler arbetstillfällen som gagnar hela samhället
  • Minimera resursslöser och minska svinn
  • Kontinuerligt fokus på kvalitetsförbättringar
  • Miljö- & kvalitetsansvarig: Josefine Breitholtz

Certifieringar:

  • Kvalitet: ISO 22000 FSSC; tredjepartcertifiering
  • KRAV: Vår produktionsanläggning är godkänd för produktion av KRAV-märkt lax. Vi erbjuder KRAV-märkt ekologisk lax
  • ASC: Vår produktionsanläggning är godkänd för ASC-produktion. Vi erbjuder ASC-märkt lax
  • MSC: Vår produktionsanläggning är godkänd för MSC-produktion. Butikens färskfiskdisk är MSC-certifierad och säljer diverse MSC-certifierade fiskarter


* 2015 vann vi Martin & Serveras mångfaldsutmaning med motiveringen: "Korshags Food visar på förståelse för de komplicerade mångfaldsfrågorna och ett stort engagemang - från ledning till produktion. Mångfaldsfrågorna har fått ta tid och plats, hela personalen har engagerats och satsningen har utmynnat i många konkreta åtgärder."

  • Laxodling: Lax odlas främst i Norge och Chile. En lax växer från ägg till full storlek på mellan 2-3 år. Cirka 1-2 år av livstiden är fisken tillräckligt stor för att växa till sig i en odlingskasse i havet. Den slaktas när den väger 4-6 kg. Odlingarna är noga kontrollerade och sköts enligt nationella regler för matsäkerhet, djurhälsa och miljöpåverkan. Varje odlingskasse innehåller minst 97,5% vatten och max 2,5% fisk. När fisken är färdigväxt transporteras den till särskilda slakterier där de bedövas före slakt. Innan slakten tas prover för att säkerställa kvaliteten. I kvalitetskontrollen ingår också ett märkningssystem som gör att varje fisk kan följas från odlingskassen till slutförsäljning i fiskdisken.

  • Odlad lax jämfört med vild lax: Den största skillnaden är att odlad lax håller en jämn kvalitet och fetthalt året runt. Odlad lax har generellt en högre fetthalt än den vilda, vilket beror på fodrets sammansättning och att fisken har god tillgång till föda. Nästan all färsk och fryst lax som säljs i Sverige är odlad. Vill du veta mer om odlad lax, se https://laxfakta.se. Här är en sammanställning över fakta och myter vad gäller odlad lax: Fakta och myter om odlad lax.

  • Röka fisk själv: Det går bra att röka fisk i t.ex. en klotgrill eller en ABU-rök. Salta fisken innan du röker den för att få en rund och fin smak. Använd gärna fuktig flis att elda med. Bevaka temperaturen noga och låt rökningen ta sin tid.

  • Melaninfläck: Laxen kan ha mindre mörka fläckar, s.k. melaninfläckar. En melaninfläck är en mindre, ofarlig muskelinflammation och utgör inget hot mot matsäkerheten.

  • Listeria monocytogenes: Listeria är en bakterie som förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i livsmedelsanläggningar och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner. Riskprodukterna är livsmedel som inte upphettas över 70 grader, t.ex. skivat smörgåspålägg som skivad skinka, rökt och gravad fisk, patéer, dessertostar (mögel- och kittostar) och kall färdigmat.
    För mer information om bakterien listeria monocytogenes, sjukdomstecken, hur man undviker att bli sjuk etc, läs vad Livsmedelsverket skriver.