Lax med hummus, libabröd och mynta-salsa

Våra utvalda recept

Varmrökt lax, hummus & myntasalsa i libabröd

4 personer 25 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 375 g varmrökt lax från Korshags
  • 4 libabröd
  • 1-2 dl fet naturell yoghurt
  • 4 nävar bladgrönt
  • 4 stora tomater, klyftade
  • ½ rödlök, strimlad

Hummus

  • 250 g kokta kikärtor (1 burk)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vatten
  • Ca 1,5 dl olivolja
  • ½ stor citron, saften
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk ljus tahini (skaka burken innan)
  • Salt och peppar
  • 1 litet knippe bladpersilja (eller basilika)

Myntasalsa

  • 1 dl mynta, finhackad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 citron, skalet
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • ½ stor citron, saften
  • ½ dl olivolja
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Hummus: Mixa samman alla ingredienser utom olivolja till en helt slät kräm. Tillsätt olivolja. Mixa en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå 30 min innan servering.
  2. Myntasalsa: Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt.
  3. Toppa libabröd med yoghurt, hummus, bladgrönt, tomat, rödlök, lax bruten i mindre bitar och myntasalsa. Servera genast.

Tips från köket!

Blir det hummus över så kan den förvaras i kylskåp en dryg vecka.