Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Pommes Anna, lax Provençale, bönor & dragonmajonnäs

4 personer 60 minuter Medel Skriv ut

Ingredienser

  • 375 g varmrökt lax Provençale från Korshags
  • 300 g haricots verts
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 25 g smör
  • Salt

Pommes Anna

  • 1 kg fast potatis
  • 175 g smör
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • Salt och nymalen svartpeppar

Dragonmajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 kruka körvel
  • 1 kruka fransk dragon
  • 1 knippe persilja
  • ½ citron, saften
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och nymalen svartpeppar

 Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Pommes Anna: Smält smöret med krossade vitlöksklyftor i kastrullen. Låt stå under tiden du förbereder potatisen.
  3. Skiva potatisen tunt och varva i en form (som en blomma om du vill eller bara som en gratäng), salta då och då under tiden du varvar potatisen. Lyft upp vitlöksklyftorna från smöret och ringla smöret över potatisen. Baka i mitten av ugnen i 30-40 min tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
  4. Dragonmajonnäs: Mixa samman alla ingredienser till såsen (repa bladen från dragonen om kvistarna är för träiga). Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå 30 min innan servering.  
  5. Ansa bönorna och koka dem i någon minut i saltat vatten tills de är al dente och har tydligt tuggmotstånd (de kommer bli mjuka av eftervärmen). Häll av vattnet och lägg ner en klick smör samt riven vitlök. Sväng runt smöret så det smälter runt bönorna, smaka av med salt.
  6. Servera varmrökt lax Provençale med varma haricots verts, Pommes Anna och dragon majonnäs.

Tips från köket!

För extra stilpoäng, varva den tunt skivade potatisen i form av en blomma.