Limebasilika lax med fänkål-grapesallad & bakad zucchini

Våra utvalda recept

Limebasilika lax med fänkål-grapesallad & bakad zucchini

4 personer 30 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 375 g lime- och basilikakryddad varmrökt lax från Korshags
  • 2 dl turkisk naturell yoghurt 10 %
  • 2 msk god olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 näve basilikablad till servering

Bakad zucchini

  • ½ zucchini
  • Olivolja
  • 1 stor vitlöksklyfta

Fänkål- och grapesallad

  • 1 stånd fänkål
  • 1 blodgrape
  • ½ tsk rosépeppar
  • Salt
  • 2 tsk olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Bakad zucchini: Skiva zucchinin i skivor som är ca ½ cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krossa vitlöken och fördela över zucchiniskivorna. Ringla olivolja över och krydda med salt. Rosta i ugnen tills zucchinin börjar få lite färg.
  3. Rör ut yoghurt med olivolja och salt. Ställ åt sidan.
  4. Fänkål- och grapesallad: Skär bort skalet från grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor (eller bara skär i bitar om du har bråttom). Strimla fänkålen mycket fint, helst på mandolin, men en vass kniv går också bra. Krama fänkålen med olivolja och salt tills den blir lite mjuk. Mortla rosépeppar och vänd ner i fänkålssalladen tillsammans med grapen.
  5. Bred ut yoghurt över tallrikar. Toppa med zucchiniskivor, därefter fänkål- och grapesallad, några basilikablad och lime- och basilikakryddad varmrökt lax bruten i mindre bitar.

Tips från köket!

Variera rätten genom att välja en annan kryddning på laxen.