Varmrökt lax med rotselleri- och mandelpuré & brynt dragonsmör

Våra utvalda recept

Varmrökt lax med rotselleri-mandelpuré & brynt dragonsmör

4 personer 30 minuter Medel Skriv ut

 Ingredienser

  • 375 g Korshags naturell varmrökt lax
  • Blandade bladgrönt
  • 25 g rostad mandel, grovhackad
  • Ev. färsk dragon till dekoration

Rotselleri-mandelpuré

  • 750 g rotselleri, skalad
  • 750 g mjölig potatis, skalad
  • 5 dl osötad mandelmjölk
  • 1,25 dl grädde
  • Salt

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk dragon, finhackad
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Rotselleri-mandelpuré: Skär rotselleri och potatis i mindre bitar och lägg i en stor kastrull. Häll på mandelmjölk och salt. Koka på svag värme och under lock tills rotfrukterna är mjuka och mandelmjölken kokat ner. Tillsätt grädden och mixa till en slät puré. Smaka av med salt.
  2. Dragonsmör: Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Dra smöret åt sidan, tillsätt en liten klick till av kallt smör och rör runt så värmen sjunker. Tillsätt hackad dragon och salt. Vispa tills det slutar fräsa i smöret. Låt gärna stå ca 10 min. Vispa runt innan servering.
  3. Servera den varma purén med varmrökt lax som du bryter i grova bitar. Ringla över brynt dragonsmör och toppa med rostad mandel. Servera med en god grönsallad.

Tips från köket!

För vardagsmiddagen går det lika bra med vanligt potatismos.