Lax med hummus, libabröd och mynta-salsa

Våra utvalda recept

Lax med hummus, libabröd och mynta-salsa

4 personer 25 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 375 g varmrökt jungfrulax (gravad och varmrökt) från Korshags
  • 4 libabröd
  • 1-2 dl fet naturell yoghurt
  • 4 nävar bladgrönt
  • 4 stora tomater, klyftade
  • ½ rödlök, strimlad

Hummus

  • 250 g kokta kikärtor (1 burk)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vatten
  • Ca 1,5 dl olivolja
  • ½ stor citron (eller 1 mindre), saften
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk ljus tahini (skaka burken innan)
  • Salt och peppar
  • 1 litet knippe bladpersilja (eller basilika)

Myntasalsa

  • 1 dl finhackad mynta
  • 1 dl finhackad persilja
  • skalet från 1 citron
  • 1 finhackad schalottenlök
  • pressad saft från ½ citron
  • ½ dl olivolja
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Hummus: Mixa samman alla ingredienser utom olivolja till en helt slät kräm. Tillsätt olivolja och fortsätt mixa en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå 30 min innan servering.
  2. Myntasalsa: Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt.
  3. Toppa libabröd med yoghurt, hummus, bladgrönt, tomat, rödlök, jungfrulax bruten i mindre bitar och myntasalsa. Servera genast.

Tips från köket!

Blir det hummus över så kan den förvaras i kylskåp en dryg vecka.