Citronpepparkryddad varmrökt lax med krämig potatissoppa

Våra utvalda recept

Citronlax med krämig potatissoppa

4 personer 20 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 250 g citronpepparkryddad varmrökt lax från Korshags
  • 5 stora mjöliga potatisar
  • ½ purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • 2 små kvistar timjan
  • Ev. god olivolja till servering

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skölj purjolöken och strimla. Fräs potatis och purjolök i en stor gryta i lite smör tills löken blivit mjuk. Slå på vinet och låt koka upp.
  2. Tillsätt buljong och grädde. Krydda med salt och peppar samt lite repad timjan. Låt koka upp på svag värme. Koka tills potatisen är helt mjuk och mixa därefter soppan slät. Tillsätt ev. mer buljong om soppan är för tjock och smaka av.
  3. Servera genast med citronpepparkryddad varmrökt lax bruten i bitar samt ev. lite mer timjan som dekoration och god olivolja.

Tips från köket!

Soppan går utmärkt att förbereda, men du kommer ev. behöva späda med mer buljong när du värmer upp den. Den blir extra skummig och härlig om du mixar den på nytt direkt innan servering.