Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Ljummen jungfrulax med rotfruktssallad

4 personer 30+ minuter Lätt Skriv ut

Enkelt recept på en nyttig och mättande måltid. Lax och rotfrukter i en perfekt kombination. Korshags recept använder jungfrulax, men det går bra att använda vilken kryddning som helst.

Jungfrulax är en lax som först har gravats och därefter varmrökts. Kombinationen av sälta och sötma ger en unik smak. Receptet är framtaget av Maria, en av våra duktiga rökmästare. Jungfrulax kallas även ”varmgrav” eller ”varmgravad lax”. Kärt barn har många namn.

Ingredienser

  • 800 g jungfrulax (gravad & varmrökt) från Korshags
  • 4-6 morötter i olika färger
  • 1 stor palsternacka
  • 12 sparrispotatisar, eller annan delikatesspotatis
  • 1 broccolistånd
  • 6 kvistar timjan
  • 3 msk olivolja
  • 2 rödlök
  • 0,5 citron
  • 1 burk Korshags Aioli

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader i varmluft, eller 225 grader i vanlig ugn.
  2. Skiva rödlöken tunt. Lägg löken i en skål och pressa över citronsaft. Låt stå i rumstemperatur till serveringen.
  3. Dela potatisen på mitten, skär morötter och palsternackan i stavar, lägg på en plåt, gnid in med olivolja, svartpeppar och rikligt med salt. Baka 15-20 min.
  4. Skär laxen i portionsbitar. Lägg på grönsakerna och låt gå med i ugnen de sista 5 minuterna.
Tips från köket!

Välj grönsaker efter säsong. Bäst för både plånbok och gom.

På våren är det trevligt att rosta späda morötter, vårlök, sockerärtor, sommarkål, bönor, färskpotatis etc.