Böckling med ljummen potatisstomp, pepparrot & brynt smör

Våra utvalda recept

Böckling med ljummen potatisstomp, pepparrot & brynt smör

4 personer 40 minuter Lätt Skriv ut

Böckling är varmrökt hel sill.

Ingredienser

  • 400 g böckling från Korshags
  • 800 g potatis
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
  • 0,5 knippe dill
  • 4 löskokta ägg
  • 2 tomater
  • Ca 2 cm färsk riven pepparrot
  • 25 g brynt smör

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och lägg i smöret och dra med en visp eller sked ut smöret i den varma potatisen. Salta och blanda i grovhackad dill.
  2. Lägg upp på 4 tallrikar. Dela äggen och tomaterna i klyftor och lägg runt om.
  3. Rensa böcklingen genom att skära upp den längs buken och plocka ut inälvor, ben och skinn.
  4. Toppa böcklingen på moset. Riv över pepparroten och skeda över det brynta smöret. Servera genast. Gärna med ett grovt rågbröd, osaltat smör och flingsalt bredvid.

Tips från köket!

Att bryna smör innebär att smälta smöret tills en gyllenbrun färg uppstår. Då får smöret en nötaktig doft och smak som påminner om smörkola.